Monday, June 22, 2009

TINTA IBU

TINTA IBU BUAT PUTERIKU..


Wahai puteriku,aku ini adalah seorang ibu yg sdg berjln menuju usia yg semakin tua.Aku juga pernah muda spt kamu semua suatu ketika dulu.Tapi kini segala2nya telah aku tinggalkan sbg kenangan,impian dan lamunan yg penuh dgn dugaan & ujian dunia.

Bacalah,wahai anak2ku,tinta ini sehingga ke noktah terakhir kerana apa yg aku tulis di sini adalah sesuatu yg hak,yg kamu semua perlu tahu. Rugilah seandainya kamu tidak membacanya. Kamu akan menyesal nanti.

Tahukah kamu apa penyebab kemungkaran & maksiat terus berleluasa tanpa mampu dibendung lagi? Sebabnya sampai hari ini kita masih tidak bertemu pintu ke arah kebaikan & kita tidak tahu di mana jalannya.

Wahai puteriku
Memang benar katamu,puteriku,bahawa kaum lelakilah yg mengajakmu ke jln dosa,bukan kau.Tetapi lupakah kau bahawa tanpa kerelaanmu & sikapmu yg menggoda,mereka tdak akan dtg melangkah kearahmu?? Kaulah yg membuka peluang kpd mreka utk masuk ke KAWASAN LARANGANMU. Jadi,jawablah puteriku,siapa yg salah?? Kau @ dia??

Lelaki mahukan sesuatu yg paling berharga drpdmu,harga diri & kehormatanmu.
Dan,tahukah kau,wahai puteriku.nasib seorg gadis yg direnggut kehormatannya lbh menyedihkan drpd nasib seekor rusa yg dimkn harimau.Kau akan diburu penyesalan yg tidak berakhir,tidak berpenghujung.

Apa sudahnya,wahai puteriku,seandainya kau leka & membiarkan dirimu masuk ke perangkap lelaki tersebut.Oh Tuhan!!!

Kalian berdua,bersama2 hanyut dibawa arus dosa,menikmati kelazatan yg hanya sebentar dirasakan.Sesudah itu dia meninggalkanmu.Dan kau…?? Kau akan merasakan kepahitan drpd pertemuan yg sebentar itu,utk slama2nya.

Wahai puteriku,lelaki yg baik & soleh akan dtg kpdmu dgn segala kerendahan hati,memohon maaf, menawarkan perhubungan yg halal & terhormat.Mereka dtg utk meminang & mengahwinimu.

Mereka tidak akan mengajakmu utk keluar berfoya2 tanpa tujuan. Berdating berdua2an adalah dilarang oleh agama kerana bila berdua pasti yg 1 lagi adalh syaitan,menemanimu.

Puteriku sayang, jadikanlah Al_Quran & sunnah sbg pedoman setiap kali kau mempunyai masalah. Carilah sahabat yg baik, yg dpt memberi teguran bila kita membuat kesilapan & bukan sahabat yg jauh drpd hidayah Allah SWT.. Berusahalah utk mendekatkan diri kpd Allah wpun jlnnya pahit kau rasakan. Bertaubatlah dgn taubat yg sebenar2nya iaitu taubat nasuha. Sujudlah kepada Allah & turuti segala perintah-Nya. Yakinlah, puteriku sayang,hanya dgn mengingati Allah,hati2 akan menjadi tenang.

Puteriku,jagalah auratmu. Jangan benarkan pemuda nakal melihat keistimewaan dirimu walau sedikit pun. Sayangilah diri bermakna kita menjaga diri kita dgn baik, bukan kita biarkan org lain menikmatinya dgn sewenang2nya.

Buat puteriku yg selamat drpd godaan nafsu syaitan,yg msih teguh keimananmu kpd Allah,jadilah pembimbing kpd sahabat2mu yg memerlukan.Anda sgt bertuah,sayang. Tapi kau punya tanggungjawab yg perlu kau lakukan utk menegakkan kebenaran di muka bumi ini. Jadilah Al_Quran & sunnah sbg panduan jln dakwahmu.

Apa yg ibumu tulis di sini adalah ditujukan kpd remaja puteri. Pemuda yg tidak baik pasti mengaggap semua ini sbg isu yg tidak perlu diambil berat kerana semua yg mereka inginkan diharamkan oleh Allah.

Puteriku,sembahlah Tuhanmu 5x sehari semalam kerana hanya dgn itu dpt mencegah dirimu drpd membuat dosa. Ingat,sayang,dgn wudukmu segala dosa kecilmu akan terhapus. Dan berdoalah kpd Allah agar setiap tingkah lakumu sentiasa dlm redha Allah.Berdoalah setiap detik waktu kerana itulah senjata yg paling berharga buat orang mukmin.

Sekian tinta ibu untuk puteri2 ibu semua..No comments: